ארבעת נהלי העבודה היסודיים למזון בטוח

עבור בעלי עסקי מזון כמו מסעדות, בתי קפה, מזנונים וקונדיטוריות, אחד הגורמים המפקחים החשובים הוא משרד הבריאות. המשרד קובע תקנות ודרישות אחידות הנוגעות לבריאות וגהות במטבחים ובמקומות אשר מתעסקים בהגשת המזון. מטרת התקנות היא להבטיח תנאים תברואתיים ראויים ולמנוע התפשטות של מחלות וזיהומים העלולים להיגרם כתוצאה ממזון לא בטוח.

אלה ארבע נקודות חשובות נוספות של עקרונות משרד הבריאות לעסקי מזון:

  1. רכישת מזון ממקורות בטוחים:
    משרד הבריאות ממליץ לרכוש חומרי גלם ומזון רק ממקורות מוכרים, מפוקחים ואמינים בעלי רישיון יצרן, יש לוודא שספקי המזון עומדים בתנאי האחסנה וההובלה הנאותים ושהמזון מגיע במצב טרי ותקין. חשוב לדרוש אישורים והיתרים רלוונטיים מהספקים.

  2. מניעת כניסת חיידקים למזון:
    יש לנקוט צעדים למניעת חדירת גורמי זיהום אפשריים אל המזון. המלצות כוללות הרחקת מזיקים, כיסוי ואריזה נאותה של מזון, שמירה על סגירת דלתות וחלונות, הגנה על ציוד ממגע ישיר של ידיים או כלים מזוהמים ועוד.
    הגדרה של מהו זיהום צולב? >

  3. מניעת ריבוי חיידקים במזון:
    גורמי זיהום עשויים להיכנס למזון אך חשוב למנוע את התרבותם וריבויים. לשם כך דרושים תנאי אחסון נאותים, טמפרטורות קירור מתאימות, מניעת זמן המתנה ארוך מדי וטיפול זהיר במזון הדורש התחממות נכונה.
    ♦ קירור עד 5 מע"צ, הקפאה מינוס 18
    ♦ הפשרה – במקרר לא במים ולא בחוץ, עד 10 מע"צ טמפ'
    ♦ חימום מעל 65 מע"צ
    ♦ חיי מדף - לעבוד טרי, *השמדת שאריות

  4. הרחקה והשמדה של חיידקים:
    המלצות נוספות של משרד הבריאות כוללות הרחקה והשמדה של חיידקים במזון על ידי טיפול תרמי נאות - בישול, אפייה, צלייה בטמפרטורות ומשכי זמן מתאימים. כמו כן, ניקיון וחיטוי כלים והקפדה על הגיינה אישית של העובדים, משטחים וציוד אחרי כל שימוש.

 

יישום ארבעת העקרונות הללו, לצד העקרונות הבסיסיים של חלוקת אזורים, שמירה על קירור, היגיינת עובדים ואיכות חומרי גלם, יסייעו לכם למנוע זיהומים ולספק מזון בטוח ובריא ללקוחותיכם - דבר הכרחי בניהול עסק מזון.

כמו כן, על ידי שימוש והקפדה ב-4 העקרונות המפורטים - תוכלו להבטיח כי עסק המזון שלכם עומד בתקני הבריאות הנדרשים. העמידה בדרישות אלה היא לא רק חובה חוקית, אלא גם מפתח להצלחה עסקית על ידי שמירה על אמון הלקוחות ומניעת תלונות וביקורות שליליות. משרד הבריאות נוקט בפיקוח הדוק על עסקי המזון והפרה של העקרונות המרכזיים עלולה להוביל לקנסות, התראות סגירה ואף הרחקת בעלי העסק על ידי כוחות האכיפה. כדי למנוע סיכונים אלו, היערכו כראוי כבר בשלב הקמת העסק ויישמו את הנחיות הגהות והבטיחות של משרד הבריאות.

נהלים ותקנות לטיפול במזון במטבחים