באמצעות הדרכה לכל הצוות בהבנה של הנהלים ניתן למנוע תאונות עבודה ומחלות מקצוע שונות, כתוצאה מכך ניתן גם למנוע נזקים כלכליים.
במטבח ישנם מיני סיכונים לעובדי המטבח, אנחנו נחלק את הסיכונים לשניים, סיכונים בריאותיים וסיכונים בטיחותיים. חשוב מאוד שעובדי המטבח אשר פועלים בו "יום וליל" יכירו גם את הסיכונים הללו ואת כללי הבטיחות שנועדו למנוע פגיעתם ואף פגיעה בבריאות הציבור (לקוחות העסק).
סיכונים בריאותיים
- חשיפה למזון נגוע בווירוסים עלולה להדביק במחלות זיהומיות את צוות המטבח. מקור לזיהומים אלה הם בעיקר ביצים נגועות בסלמונלה, פירות וירקות שהושקו במים מזוהמים ובשר מקולקל, כדי למנוע הידבקות בזיהומים חשוב להקפיד על היגיינה אישית ורחיצת ידיים עם סבון לעיתים תכופות – מלבד הפעולה של העובד על המעסיק לדאוג שבכל כיור יהיו סבון לשטיפת ידיים ונייר לניגוב זמינים.
- ערבוב של חומרי ניקוי שונים, מחשש לריאקציה כימית ושאיפה של אדים רעילים, יש לעבוד בסביבה מאווררת. זאת כדי להפחית ככל האפשר שאיפה של אדי חומרי ניקוי.
- טיגון בטמפ' גבוה, גורמות לפירוק חלקי של השמן ולשחרור של חומרים מזיקים לגוף האדם. כדי למנוע חשיפה של הצוות לחומרים אלה, חלה החובה להתקין מנדף חופה מעל עמדות הטיגון.
- רעש - המטבח הוא חלל סגור והאקוסטיקה לא טובה, חללים צפופים בשילוב של מכשירים מרעישים כגון: מדיח, מערבל, תנור, מטחנות, מכונת חיתוך, וכו'.. עלולים לגרום לדציבלים גבוהים מעל הרמה המותרת בחוק, דבר העלול לגרור נזק בלתי הפיך.
- חום - עובדי המטבח מבצעים פעולות שוטפות הכוללות: אפייה, בישול, טיגון הגורמות לפליטת חום גבוה. חשיפה ממושכת לחום גבוה עלול לגרום לתחושת עייפות ועצבנות בין עובדי הצוות, הדבר מגביר את הסיכון להתרחשות תאונות עבודה, ויש לפעול במשנה זהירות.
סיכונים בטיחותיים
- עבודה פיזית – פגיעה אורתופדית בעת שינוע מהפעולות: הרמה, הורדה, דחיפה וגרירה של משאות כבדים. נפילות והחלקות הם חלק מזה, ההדרכה תכלול שיטות דרכים כיצד לפעול נכון.
- זהירות דם! פגיעות ממכונות ומסכינים עלולות לנבוע ממיגון לקוי של המכונה, פורסת או משימוש לא נכון במכונה/סכין או/ו כשל.
- כוויות – עובד/ת חייב לעבור הכשרה, במהלך העבודה במטבח הם חשופים לסכנה של כוויות ממים חמים, שמן חם, מזון רותח, אדים.
- התחשמלות – במיוחד היום שהציוד למטבח עבר לעידן חדש, עובדי המטבח עושים שימוש רב במכונות ומכשירים חשמליים, אי שמירה על תחזוקת המכשור, חושף את העובדים לסכנת התחשמלות.
משרד BFOOD המומחה בבטיחות מזון, מעסיק אדם שהוכשר לזה, את ההדרכה רשאי להעביר אדם שהינו בעל הסמכה משרד הכלכלה. לרוב מדובר בהכשרה בתחום הבטיחות, כגון יועץ בטיחות או ממונה בטיחות בעבודה. בסיום ההדרכה שתחול במטבח או בחדר ישיבות – מצגת, כל עובד יקבל תעודה/הסמכה על השתתפותו בהדרכה.