בקרות בטיחות מזון בפעילות השוטפת של העסק בשילוב הדרכה הן כלי חובה לכל מסעדן, להביא לשיפור ברמת התברואה במטבח.
בקרת מזון הינו שלב הכרחי לייצור מזון ברמה גבוהה, טכנולוג מזון או תברואן מוסמך הוא הכתובת עבור כל עסק בתחום המזון אשר נכלל בצו רישוי עסקים.
הביקורת מתייחסת לכלל הסיכונים העלולים להתרחש בכל שלב בשרשרת הטיפול במזון. ועל כן, יש להקפיד ולשמור על ההיגיינה ובטיחות מזון, במהלך כל השלבים, מרכישת חומר הגלם ועד להגשת האוכל המוכן לסועדים - הזיהומים אשר מקורם במזון בעת צריכתו.
קיים קושי גדול לפקח על המזון ורבים מבעלי העסקים נכשלים. לדוגמא: מערכת בקרת איכות HACCP במזון קיימת על מנת לספק תוצר מזון סופי ללקוח, החשש למפגע בריאותי נוצר כאשר בתהליך שרשרת הייצור מתרחשת תקלה או התעלמות מבעיה ויתכן ונכנסו למוצר רכיבים אלרגנים או רכיב מזון שאינו ראוי למאכל. מאחר והפיקוח על בקרת איכות המזון הוא קריטי לתהליך, רצוי ואף חייב לשכור את יועץ חיצוני יסייע לארגון, ביקורות תברואה איכות ובטיחות מזון לבתי אוכל: מסעדות, חברות הסעדה ,בתי מלון ועוד..
על מנת להכניס ולהטמיע נהלי עבודה המתאימים לתקנות משרד הבריאות בנושאי תברואה, ההיגיינה האישית, הוראות עבודה והנחיות מקצועיות, תכניות ניקיון , דגימות מזון – בדיקות מעבדה, דיגום משטחי עבודה ,קבלת סחורות ,אחסנה ,עיבוד ראשוני ,ייצור תזרים מזון ,טיפול ואחזקה לציוד ולמבנה ועוד .. הצרכנים דורשים מוצרי מזון בטוחים, איכותיים וחסכוניים יותר מעבר , ועל כן, מלבד *HACCP קיימות תקנות בטיחות נוספות, להלן:
- GAP שיטות חקלאיות טובות, שיטות חקלאיות טובות
- GMP נוהלי ייצור טובים, נוהלי ייצור טובים
- GHP תרגול היגיינה טובה, תרגול היגיינה טוב
- ISO 22000 מערכות ניהול בטיחות מזון - דרישות לארגונים בשרשרת המזון (מורכב ממספר תקנים – התקנים נועדו להבטיח כי ניתוחי סכנות במסגרת ייצור מזון)
*דגש משמעותי, חברות שיש להן רק תכנית HACCP לרוב לא עדכנו את התוכנית, רבים מגלים שהם צריכים לשנות באופן משמעותי את תכניות ה-HACCP שלהם בהתאם להתקדמות החברה – ולכן, זה דינמי.
תקנות בטיחות מזון אלה נועדו למזער את הסיכונים הנגרמים למזון, בין אם מדובר על מפעל מזון ובין אם מסעדה צריך לדאוג לקיום של ביקורת חיצוניות מפעם לפעם.
מהו רישיון עסק ומי מחויב בו? רישיון עסק, כשמו כן הוא, מהווה רישיון להפעלת העסק באופן חוקי. כל אדם המבקש לפתוח עסק (המוגדר כטעון רישוי), חייב לקבל רישיון לפתיחת הענקבעו בחוק. החזקת רישיון עסק הנה חובה המבוקרת ומפוקח ת ע"י משרד הבריאות והרשויות הרלוונטיות בכל עת. ללא רישיון עסק מזון או רישיון יצרן מזון מוסדרים, בית האוכל/המפעל אוכל.
ינו רשאי לפעול באופן חוקי.מה ו רישיון עסק ומי מחויב בו? רישיון עסק, כשמו כן הוא, מהווה רישיון להפעלת העסק באופן חוקי. כל אדם המבקש לפתוח עס ק (המוגדר כטעון רישוי), חייב לקבל רישיון לפתיחת העסק, ניהולו ותפעולו בהתאם לחוק רישוי עסקים תשכ”ח – 1968. עסקי מזון ממים תנאים נוספים שנקבעו בחוק. החזקת רישיון עסק הנה חובה המבוקרת ומפוקחת ע"י משרד הבריאות והרשויות הרלוונטיות בכל עת. ללא רישיון עסק מזון או רישיון יצרן מזון מוסדרים, בית האוכל/המפעל אינו רשאי לפעול באופן חוקי.