HACCP

ביקורת תברואה וטרינרי היא תהליך חשוב במערכת HACCP, שבו מבוצעת ביקורת על השלבים השונים בתהליך הייצור של מזון כדי לוודא שהוא מתאים לסטנדרטים הבטיחותיים והאיכותיים המטרידים לתעשיית המזון. לביצוע ביקורת תברואה במפעלי תפריטים מן החי, יש צורך בכלים מתאימים.

תחום הוטרינריה משתמש בשיטת HACCP להבטיח את בריאות הציבור אשר צורכים את מזונם. היא מוסמכת לקבוע את הנקודות בהן יש לבצע בקרות מעמיקות על סכנות אפשריות, ולהפעיל צמיחה ובקרה במזון במפעלים מן החי. בכך היא מסייעת להפחתת הסיכונים עם מזון מן החי, בנוסף, מסייעת בהקטנת מקרי התחלואה בבני אדם.

בין הכלים המשמשים את הוטרינר בתהליך HACCP, הם:

מילוי טופס ביקורת בשטח: במהלך הביקורת, הוטרינר ממלא את הטפסים שמסופקים על ידי HACCP על מנת להתעדכן בנתונים חשובים בנוגע לפרטים הנגועים במערכת הבטיחות מזון.

ניתוח מזון ותהליך: בביקורת תברואה עשוים לדגום מזון, תהליך הייצור הכלים הנמצאים בשימוש בתהליך. זה כולל ניסיונות לבדוק שהמזון נשמר בטמפ' מבוקרת ושלא מאפשר חיים לחיידקים או חומרים מזיקים אחרים במזון.

תעדוף והעברת מידע: מהלך הביקורת יש לתעד את כל הנתונים, לנתח אותם למשך תקופת הבדק ולהעביר אותם להנהלת המפעל, לשם שמירה על תקינות המערכת והתהליך.

ארגון וסדר: אם נמצאים בשלבים לא תקינים או חששות לגבי איכות המזון, על הבודקים להודיע להנהלת המפעל ולעשות פניות על דבר השימוש במזון.

מהו השו"ט וה- USDA?

שו"ט הוא ראשי תיבות של "השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות של מדינת ישראל." הפועל תחת משרד החקלאות וכפוף לדרישות משרד הבריאות. 

שירותי הווטרינריה במשרד החקלאות של מדינת ישראל הם המנגנונים הרשמיים האחראים לתחום הבריאות החיות. המשרד מטפח ומסייע לשוק החקלאות והתייעוץ הווטרינרי כלל ולכללי הציבור. זה כולל בדיקות בריאות ותפקידים ווטרינריים רשמיים, נגד כל סכנה בריאותית כלשהי לבעלי חיים, ה- USDA הוא הרשות לשירותי מזון וחקלאות בארצות הברית, והיא אחראית על איכות וציון של המזון בארה"ב.