HACCP

HACCP - תנאי ייצור מזון

היא גישה שיטתית מבוססת עקרונות בתעשיית המזון, השם המלא הוא "תוכנית לשליטת בנזקים קריטיים המיועדת מתוחזקת מערכת הוא Hazard Analysis and Critical Control Points). HACCP( "במזון להגביר את בטיחות המזון ואיכותו על ידי הזרמת תהליכים מזון והסרת סיכונים פוטנציאליים לבטיחות המזון. HACCP באה לשפר תהליכים הקשורים לבטיחות המזון. הרעיון המרכזי ב-HACCP הוא לזהות, לשלוט ולהפחית את הסיכונים הפוטנציאליים לבטיחות המזון במהלך כל שלב בתהליך הייצור.

תקן ה-HACCP מבוצע בעקרונות שונים, שמשומרים על בטיחות מזון ואיכותו. שבעת העקרונות הם:

  1. ניתוח הסיכונים )Analysis Hazard): במסגרת זו, התהליך מתחיל על ידי זיהוי כל הסיכונים האפשריים לבטיחות המזון, זהירות או סיכוני בריאות. זה כולל את זיהוי המזון אפשריים והסיכונים הפוטנציאליים בכל שלבי הייצור.
  2. זיהוי נקודות בקרה ברורות )CCPs - Points Control Critical of Identification): בסטיות התהליך שגורמות לסיכוני בריאות, מתווים את הנקודות בהן יש לשמור על בריאות המזון.
  3. הצבת גבולות תקן לכל נקודת בקרה ברורה )Limits Critical Setting): המשקל המרבי עבור כל נקודת בקרה מוגדר מראש, כאשר עבור כל פרמטר שמוגדר כ"חשוב" לבריאות המזון, לכל נקודה כזו נקבעות רמות תקן.
  4. ניתוח אמצעי פיקוח )Procedures Monitoring): מערכות ניהול הפיקוח הנדרשות לכל נקודת בקרה ברורה מפרטות את כיצד נשמרות ברמות תקן.
  5. פעילויות הוראה והכשרה )Actions Corrective): הדרכות בשילוב פעילויות ההוראה הנדרשות כאשר מתווספות לרמות התקן באמצעות מתקן.
  6. תקן ההיערכות למערכת )Verification): תהליך זה מתרומם לכלל המערכות לשלטון או לארגון שנתקבלו רמות תקן והן מופרטות באמצעות מערכת הבקרה.
  7. קביעת נהלים על מנת לאמת שהמערכת ותהליכיה פועלים כנדרש )and Keeping-Record Documentation): התיעוד הוא בנתונים מערכתיים המציינים את הכללים שנשמרו במערכת בהתקן.

על ידי עקרונות אלו, HACCP תקן מבטיח את בטיחות המזון ואיכותו בתהליך הייצור ואף מעניק בקרה בזרימת התהליכים השוטפים, דרישות התקן מחייבות יישום GMP בארגון. HACCP מוערכת מוצלחת לבטיחות המזון ולשיפור איכות המזון, מבוצעת בתעשיית המזון בישראל, והיא מסייעת במניעת נזקים פוטנציאליים לבטיחות המזון. בזכות ה-HACCP, סיכוני המזון ברמות מוקפות ובטיחות המזון מוגנת.

למי מיועד התקן HACCP?

התקן מיועד לכל התעשייה בשרשרת המזון, וזאת על מנת להבטיח מוצרים בטוחים לאורך כל הטיפול בו. "הצרכנים" בענף המזון הינם חקלאים, יצרני חומרי גלם, יצרני מזון ומשקאות, בתי אריזה ואחסנה, חברות המעניקות שירותי אחסון והובלה למרכזים לוגיסטיים. כמו כן, התקן מיועד גם לארגונים המשיקים לתעשיית המזון, ביניהם: יצרני אריזות, יצרני חומרי ניקוי וחיטוי ויצרני ציוד לתעשיית המזון.

יישום המערכת בארגון מיועדת לזהות, להעריך ולשלוט בגורמי סיכון משמעותיים לבטיחותו של מוצר, פנו אלינו לקבלת ליווי והטמעה של התקן HACCP בתוך הארגון שלכם באופן ממוקד ושוטף.